Tatsoi špinača - živa s korenino

6,50 €
Weight: 
kg

Ta špinačnica prihaja iz Kitajske, v redno prehrano so jo pred tisočletji kultivirali Japonci. Zaradi visoke prehrankske vrednosti je postala nujni sestavni del vsakodnevne prehrane, označili so jo kot pra-rastlino.Gojimo jo celo leto.
Tatsoi je z vidika vsebnosti hranil "SUPER HRANA" in prava vitaminska bomba. Uporablja se kot cenejša ZAMENJAVA ZA ŠPINAČO, vendar špinačo prekaša v hranljivosti.

100 g  tatsoja vsebuje 22 kcal, izstopajoči vitamini in minerali (dnevne potrebe):
VITAMINI
217% vitamina C , zato so mu nadeli naziv »rastlina z največ C vitamina na svetu«
197% vitamina A (karotenoid, ki je topen v maščobi, zato dodajte žličko kvalitetnega olja)
40% vitamina B9 (folna kislina).

MINERALI
21% kalcija ( skoraj dvojna količina kalcija, ki ga vsebuje mleko)
13% kalija
8%  železa
3%  fosforja in magnezija
1%  cinka in natrija

Uporaba

  • za zeleni smoothi
  • za sočenje
  • svež v solati
  • v omaki (kot špinačna)
  • oparjen nekaj minut ali
  • kratko popražen (stir-fry) na česnu in/ali čebuli, z dodatkom omak kot je sojina, ostrigova, tamari...
  • v receptih azijske kuhinje
  • kombinira se z vsemi žiti, testeninami, krompirjem, ribami in mesom
     
  • Lahko ga kupite samostojno ali kot del Klorofilnega zabojčka s solato ali čistega Klorofilnega zabojčka.
     

    Navodila za hrambo zelenolistne zelenjave
    Za vso zelenje veljajo enaka pravila. Hraniti v hladilniku v rahlo zavezani vrečki. Če je mokra, jo prej posušiti na sobni temperaturi in potem v vrečko in v hladilnik.
    Če je v hladilniku predlogo, tudi uvene, kar ni problem. Narežite jo in dajte v zelo hladno vodo. Hitro bo vpila vodo in spet postala hrustljava.