Kitajski - česnov drobnjak

2,50 €
Weight: 
30 
g

Kitajski drobnjak (tudi kitajski por, orientalski česen, česnov drobnjak, po kitajsko kow choi) je azijski sorodnik čebule z dolgimi ravnimi temno zelenimi ploščatimi listi, ki so značilni za drobnjak. Ima zelo intenziven okus, ki bolj kot na drobnjak spominja na česen. Ne povzroča slabega zadaha. Listi so dolgi tudi do 50 cm. Tudi beli cvetovi so užitni.

Uporabljamo ga svežega ali v zadnji minuti dodamo jedem, saj takoj ovene na vročini. Na kitajskem ga uporabljajo predvsem kot sestavino nadeva za žlikrofe s svinjino, jajcem ali rakci. Uporablja se tudi v korejskem kimchiju (fermentirano pekoče kitajsko zelje). Odličen je kot glavna sestavina ali dodatek celi vrsti jedi, kamor bi lahko dodali tudi mlado čebulo; omlete, kariji, juhe, omake, pomake, solate, skutne jedi, pečen krompir in meso …