Koriander

2,50 €
Weight: 
30 
g

Koriander (Coriandrum sativum), poznan tudi kot cilantrokitajski peteršilj ali dhania je zelišče, na videz podobno peteršilju, vendar ima precej izrazitejši značilen okus in vonj, katerega ljudje ali obožujejo ali pa jim je odvraten. Koriander je bistvena sestavina azijske, afriške in tudi južnoameriške kuhinje. S priljubljenostjo eksotičnih jedi pa se njegova uporaba razširja na vse dele sveta. Uporablja se sveže liste, korenine in posušena semena - cela ali mleta. Seme koriandra (dhania) je povsem drugačna začimba kot listi. Koriandrove korenine, ki imajo močnejši okus, lahko uporabimo za kari paste in jušne osnove, nasekljane liste dodamo jedem na koncu za eksotičen pridih svežine, semena pa uporabljamo predvsem za indijske mešanice začimb - masale. Semena imajo topel, oreščkast, rahlo grenek okus s posebno svežino, ki spominja na pomarančno lupino.

Koriander ima svoje mesto tudi v naravnem zdravilstvu, saj naj bi imel vrsto pozitivnih učinkov na telo: lajša prebavne težave, čisti kri in kožo, znižuje holesterol,krvni sladkor in krvni tlak, osvežuje dah, deluje kot antihistaminik - proti alergijam, prispeva k zdravju kosti, izboljšuje vid, lajša menstrualne bolečine, ščiti jetra, razstruplja organizem, pripisujejo pa mu tudi spodbujanje libida.