fbpx Movia Veliko belo - 6x750ml | Vidivita

Movia Veliko belo - 6x750ml

168,00 €
Teža: 
kos

Vinorodni okoliš: Goriška Brda

Nedvomno je želja vsakega vinarja, da bi pridelal vsaj eno vino, pod katerega bi se lahko samozavestno podpisal. Avtorsko delo vinarja mora odsevati njegov okus, stil, način razmišljanja in odnos do narave. 

Ker smo hoteli ustvariti novo kvaliteto, nov stil vina, smo se pri Velikem belem odločili za mešanje grozdja (oziroma moštov, ko so bili ti še med vretjem), ne pa že izdelanih vin. Na tak način dobimo resnično novo vino, pri katerem se ne zdi, da bi ena sorta bolj izstopala od druge, kot je to običaj pri mešanju že izgrajenih vin. Z mešanjem grozdja oziroma mošta med vretjem smo dobili osnovno vino, ki je šele po treh letih zorenja zrelo za finalizacijo, ko mu zaradi vzdrževanja stila dodamo čiste sorte.

Izbrali smo naslednje sorte:

o    rebula,  ki je hrbtenica vina in odločno pokaže, da Veliko belo prihaja iz Brd, iz naše kleti;

o    sivi pinot, ki je kljub svoji sadnosti nosilec elegance;

o    sauvignon, ki dviguje aromatičnost vina.

Je dokaj izrazite barve, z nianso starega zlata. Vonj je čudovito kompleksen, raznolik, hkrati pa deluje izredno mladostno in polno življenja, da bi lahko upravičeno pomislili, da gre za precej mlajše vino. V ustih najdemo sloje medu, masla, travniških cvetic, črnega ribeza, olupkov pomaranče, ki se zlijejo z notami karamele in piškotov. Popolnoma suho v ustih,  z živahnimi kislinami ter nežnim dotikom taninov. Veliko belo je bilo vedno oder za raziskovanje ter premikanje meja. Vino je odlično v tem trenutku, a nas bo navduševalo vsaj še dekado, morda tudi dveLahko rečemo, da je Veliko belo vino z osebnostjo in veseli smo, da dosega pomenljive dosežke in dokazuje zmožnost velikih belih vin z briškim potnim listom. 

Zaradi kompleksnosti sodi to vino k zelo širokem izboru jedi in vam prepusti prosto izbiro po lastnih zaznavah. 

Zaloga: 
100.00