fbpx Zeleni smoothie | Vidivita

Zeleni smoothie

Zeleni smoothie

Zeleni smoothi lahko pripravimo s katerokoli zelenolistno zelenjavo, ki jih imamo pri roki. Peteršilj v večjiih količinah. V malih količinah pa uporabimo tudi zelišča kot je meta, bazilika, listna zelena, luštrek, citronka....saj imajo tudi zelišča posebne lastnosti, ki pripomorejo tako k okusu kot tudi hranilni vrednosti.

Pri pripravi zelenih smoothijev ločimo 2 vrsti sadja, ki vplivata na okus in obstojnost:
- kislo sadje ( vsebuje več kisline): jabolka, kivi, ananas
- sladko sadje (malo kislin in kremasta struktura): banane, hruške, jagode, maline, mango, papaya

Kislo sadje vsebuje dovolj kislin, da se svež smoothie v kratkem času razplasti, zato ga delajte sproti ali za največ nekaj ur vnaprej. Pred vsakim uživanjem ga pretresite. Kremasto sadje je zato bolj primerno za daljšo hrambo v hladilniku do 3 dni, se ne razplasti in smoothie ostane kremast.
V vsakem primeru poskrbimo, da v steklenici ni zraka in posledično ne pride do oksidacije (steklenico natočimo čisto do vrha in tesno zapremo).

Vedno dodamo še vodo in če imamo, še malo ledu (pripomore k lepši strukturi napitka).
Rastlinski svet je živ, kar dokazuje aura, ki obdaja vsako živo rastlino. Rastline torej nosijo življenjsko energijo oz. chi. Hranjenje z živo energijo pomeni vnašanje življenske energijo v lastno telo, kar dokazano vpliva na stanje telesa, čustev in mentala. Jejmo čimveč žive hrane.
Potrudimo se obrok pripravljati z ljubeznijo, navadimo se hvaležnosti za obroke, saj tudi tako prispevamo k energiji zaužite hrane.

Sestavine: 
    Za 1 liter potrebujemo:
  • 300 g kateregakoli zelenja (pakchoi, tatsoi, špinača, kodrolistni ohrovt, blitva...)
  • 20 g peteršilja, listne zelene, mete
  • 1 banano
  • 1 jabolko ali kolut ananasa
Navodila: 
  1. Zelenje zmiksajte z vodo, potem dodajte sadje in miksajte do željene strukture